Monday, 20 May 2013

Dua Tahun

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Jarang sekali saya menulis perihal peribadi. Namun hari ini saya terbuka hati bagi mencoret sedikit catatan peribadi di blog ini. Sebuah cerita.Foto pertama
Foto di atas ini adalah permulaan kepada segala-galanya. Foto pertama saya dan Cik Isteri, Husna Adnan. Kami bertemu semasa event book signing pertama saya di sebuah pusat membeli-belah di Johor Bahru. Waktu itu, Cik Isteri bekerja sebagai editor PTS yang berdedikasi. (Memang dia sangat berdedikasi, sanggup membawa balik PC ofis untuk sambung buat kerja di rumah pada waktu malam!)

Sewaktu pertama kali melihat wajah dia, saya langsung tidak menyangka... dialah jawapan kepada satu soalan yang sudah sekian lama terlekat pada papan kenyataan minda saya.


"Siapa jodoh saya?"


Setahun setengah selepas saya bertemu dia, sebaik saya melafazkan "aku terima nikah....", jawapan itu menjadi jelas, nyata, dan terang. Dialah jodoh saya, yang Allah pinjamkan kepada saya. Nur Hidayahtul Husna binti Adnan. (Nama beliau panjang bukan? Saya berlatih lafaz nikah beratus kali bagi memastikan saya tidak tersasul menyebutnya.)

Cik Isteri adalah insan istimewa. Sekiranya saya diculik oleh alien, dia tidak akan menangis dan merintih, tetapi dia akan naik roket dan cari saya di angkasa. Kuat, gigih, dan berani.


Tiga sahabat baik
Tidak pernah puas bibir ini mengungkap lafaz "alhamdulillah". Sesungguhnya kisah ini hanya terjadi atas keizinan Allah yang maha penyayang dan yang tidak putus memberi rahmat.

Sebuah kisah cinta tidak lengkap tanpa ujian, begitu juga kisah kami. Antara dua keping foto di atas, terlipat kemas pelbagai kisah yang berintikan cabaran dan bersulamkan dugaan, namun bersimpulkan bahagia. Bahagia itu kian kuat menyimpul dengan kehadiran bidadari kecil yang berwajah bulat, Afia Zara.Afia memakai baju abah yang bersaiz LAfia seorang makhluk ajaib. Memang ajaib. Hanya mendengar dia buang angin pun, sudah cukup membuatkan kami suami isteri tersenyum lebar. Sungguh! Ajaib, bukan? Itu belum lagi mendengar dia tertawa riang, pasti tawanya berjangkit kepada kami. Semoga Allah terus mengurniakan kekuatan dan kesabaran kepada kami berdua dalam mendidik si kecil bulat ini hingga menjadi seorang wanita Muslimah super!

Alhamdulillah, hari ini genap dua tahun saya menggalas tanggungjawab sebagai suami. Memang tidak mudah, tetapi Allah sentiasa ada untuk membantu. Saya berharap, dan saya begitu berdoa, supaya Allah panjangkan usia perkahwinan kami di dunia, dan dilanjutkan pula hingga Syurga.Kepada Cik Isteri, terima kasih....

Terima kasih kerana sudi berkahwin dengan saya.
Terima kasih kerana masih sudi bersama saya.
Terima kasih kerana melahirkan Afia.
Terima kasih kerana sentiasa menemani saya.
Terima kasih kerana terima kelemahan diri saya.
Terima kasih kerana sudi harungi ujian bersama saya.
Terima kasih kerana mencintai saya.
Terima kasih, terima kasih, dan terima kasih....

:) <3

Nazry dan Husna
20 Mei 2011 - Syurga


5 comments:

nazha anua said...

Nazry..so sweet..hehehe

tahniah ye:-)

Isteri Yang Menyayangi Dirimu said...

Terima kasih kembali, suamiku. Huuu ini adalah manis! Sebak baca. T_T Sempatnya karang entri ini semalam, tak perasan pun. Terima kasih sekali lagi, ya. Selamat ulang tahun kedua pernikahan kita. Sayang awak! <3 <3 <3

Orang Yang Dapat Kesan Hubungan Kalian said...

Wuuuu tacing~

Didoakan Allah pelihara dan makbulkan doa-doa kalian yang baik. Amin!

JUNAIDI said...

Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya.BUKA BLO DANA GHAIB MBAH RAWA GUMPALA

cash loan said...

Halo, Adakah anda memerlukan pinjaman daripada Syarikat yang paling dipercayai dan boleh dipercayai
di dunia? jika ya maka hubungi kami sekarang kerana kami menawarkan pinjaman kepada semua
kategori pencari sama ada syarikat atau penggunaan kakitangan. Kami menawarkan
pinjaman pada kadar faedah 3%, Hubungi kami melalui Whats app +919205646839
mohanmendcompany01@gmail.com

BORANG PERMOHONAN PENCEGAHAN PINJAMAN
  ******************************
1) Nama Penuh:
  2) Jantina:
  3) Jumlah Pinjaman yang Dibutuhkan:
  4) Tempoh Pinjaman:
  5) Negara:
  6) Alamat Rumah:
  7) Nombor Mudah Alih:
  8) Nombor Faks:
  9) Pekerjaan:
10) Pendapatan Bulanan:
  11) Tarikh Gaji:
  12) Tujuan pinjaman:
  13) Di mana anda mendapat iklan pinjaman kami:
mohanmendcompany01@gmail.com